Dr. habil. Horváth Csaba rövid szakmai életrajza

 

Okleveles gépészmérnök, gépészeti elektrotechnikai szakmérnök, diplomáit a Budapesti Műszaki Egyetem szerezte 1977-ben és 1987-ben.

A Veszprémi Egyetemen kapott egyetemi doktori oklevelet Műszaki tudományokból 1994-ben, majd a Pannon Egyetemen 2006-ban PhD tudományos fokozatot Gazdaság- és Szervezéstudományokból. 2013-ban a Nyugat-magyarországi Egyetemen habilitált Anyagtudományok és Technológiák tudományterületen.

A pályáját 1977-ben kezdte az Alföldi Nyomdában, ahol 14 évig dolgozott különböző műszaki beosztásokban, majd 1991-tól a Nyomda-Technika Kft. ügyvezető igazgatója, mely funkciót jelenleg is ellátja. 1998. óta cégének többségi tulajdonosa is. Vezetése alatt vált cége a nyomda- és papíripar egyik vezető hazai műszaki szolgáltató vállalkozásává nemzetközi elismertséggel.

2007-ben kezdett tanítani az Óbudai Egyetemen (illetve a jogelőd Budapesti Műszaki Főiskolán). Egyetemi docens, 2010-től 2018-ig a Médiatechnológiai és Könnyűipari Intézet igazgatója volt. 2019. júniusa óta az Óbudai Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Jelentős nemzetközi konferenciák gyakori előadója és tudományos bizottságainak tagja. A Magyar Tudományos Művek Tára több mint százharminc tudományos publikációját rögzíti. A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja.

Vendégtanárként előadott a  Zágrábi és az Újvidéki Egyetemen, a Varsói és a Lodz-i Műszaki Egyetemen, a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemen, továbbá a lisszaboni ISEC magánegyetemen.

A „Papíripar” szaklap főszerkesztője volt 2013 és 2015 között.  A Magyar Grafika védnöke. Két külföldi tudományos folyóirat szerkesztőbizottságának tagja.  A Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesületnek 1989. óta tagja, háromszor tüntették ki Lengyel Lajos díjjal.

Az Európai Nyomdász Szövetség, az INTERGRAF elnökségének választott tagja volt 2010. és 2016. között.

A Magyar Mérnöki Kamara tagja. Számos szakértői megbízást teljesített az elmúlt 25 év során.
A Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke 2008. óta.

2018-ban Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott számára a Magyar Köztársaság elnöke.